...

Roborama NL 2023

Verslag Roborama NL van 4 november 2023 Plaats van handeling was wederom Het Lamoen, de grote zaal van De Dissel (voormalig dorpshuis, nu zalencentrum/sportaccommodatie) te Hooglanderveen. De opkomst was prima. Zowel wat betreft deelnemende robots, gewone bezoekers (daarbij ook bezoekers, die we al een tijdje niet meer gezien hadden) en bezoekers van de livestream. Het is elk jaar weer de vraag welke klassen we gaan hanteren dan wel benoemen. Dit jaar is gekozen voor 3 klassen. Voor de Maqueenklasse geldt als voorwaarde dat het een MaQueen robot moet zijn met een micro:bit processor kaartje er in.

13 augustus 2023

...

Activiteiten overzicht en afwijkende Data.

In oktober is er een HCC Kennisdag, zodra de preciese datum bekent is zal dit hier op de website worden vermeld. En dan hebben we natuurlijk onze krachtmeting van het jaar ROBORAMA, deze zal dit jaar worden gehouden op zaterdag 4 november.Zoals gewoonlijk zal er ter zijner tijd weer een inschrijf formulier op de website gezet worden. En dan zitten we al in 2024: de zaterdag 3 februari, zal verplaatst worden naar 27 januari iv.m. het carnaval in de Dissel.

9 april 2023

...

Zelf printen maken met KiCad

Voor een wat uitgebreidere schakeling is het vaak handig om zelf een printplaat te ontwerpen. Met het multiplatform en open source programma KiCad is het goed mogelijk om een schema te tekenen en een print ontwerp te maken. Vervolgens stuur je dit printontwerp op naar een printmaker en krijg je een tijdje later keurig je bestelde printen in de post. In dit artikel bekijken we hoe de stappen eruit zien om tot een zelf ontworpen, dubbelzijdige print te komen.   We gebruiken hierbij het programma KiCad versie 6. KiCad is een gratis en open source programma voor het ontwerpen van je eigen schema en printontwerp. Het is te downloaden op [1] en is beschikbaar voor de platforms Linux, Apple en Windows. KiCad heeft een uitgebreide onderdelen bibliotheek. Van belang is dat je ook zelf in staat bent om eigen onderdelen aan te maken voor je schema en voor je printontwerp. Op deze manier kun je ook de printmodules die je van leveranciers kunt aanschaffen eenvoudig integreren in je schema en printontwerp.   Alles begint met het maken van een elektrisch schema van je schakeling. In dit artikel gaan we aan de hand van een eenvoudige schakeling eerst een schema ontwerpen en vervolgens in een kleine printplaat de lay-out hiervan ontwerpen. We beperken ons hierbij tot het maken van een dubbelzijdige print met de klassieke boorgaten voor de onderdelen (through hole). KiCad kan ook nog met meerdere tussenlagen werken en dergelijke maar dat is voor de hobbyist van minder belang. Met het goed plaatsen van je onderdelen lukt het meestal om op een dubbelzijdige print je schakeling vorm te geven.  

2 oktober 2022

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!robotica

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden